Confuzia rolurilor și efectul nefast
Bine te-am găsit !
Mă bucur să mă întâlnesc din nou cu tine prin intermediul rândurilor pe care le scriu. În ultima vreme am participat la mai multe workshopuri cu oameni de business și echipele lor.
Am avut ocazia să observ comportamente, tipare, convingeri – cele mai multe limitative, concluzii trase, principii duse la nivel de adevăr absolut: „Cum zic eu e cel mai bine”, „Voi copii faceți cum zic eu”.
Manager în rolul de tată autoritar
Conștientizarea mea a fost că mulți dintre managerii de companii, mai mici sau mai mari, acționează din roluri care nu se potrivesc deloc cu situația, contextul respectiv.
Adică din rolul de manager se comportă ca un tată autoritar: strigă, dojenește sau își ceartă oamenii, se adresează cu „copii”, are preferați – angajați neastâmpărați cărora le găsește scuze, deseori.
Așa cum în orice familie există preferații sau cei care încasează ponoasele.
Nu știu dacă-ți sună cunoscut. Și vreau să te întreb: ție ți s-a întâmplat vreodată să fii într-un rol și să acționezi din alt rol?
Problema cu acest tip de comportament, în care confundăm rolurile, este că se nasc multe conflicte și se generează și menține un mediu total nesănătos emoțional. În care nu se permite dezvoltarea oamenilor pentru că există „tăticul” care, când autoritar, când mai domol, îi controlează pe ceilalți.
Tu din ce rol acționezi ?
Confuzia rolurilor se face și în familie, nu doar la job. Când ți s-a întâmplat ultima dată să îți critici soțul/soția pentru diverse motive? Sau să-l/s-o cicălești că nu a făcut una sau alta în acasă? Este același tip de comportament perpetuat care creează cele mai dese conflicte între parteneri, indiferent de natura relației: personale sau profesionale.
Atunci când din rolul de soț/soție te comporți ca un tată/mamă cu partenerul de cuplu, acestuia îi vei activa emoțiile ce îi erau activate în copilărie de părintele al cărui rol îl joci în prezent (mamă sau tată). Iar el/ea îți va răspunde așa cum i-ar fi răspuns părintelui (dacă relația cu mama sau tata nu a fost vindecată).
Și acum te întreb : cât de bine îți cunoști rolurile pe care le ai zilnic? În viața profesională și personală? Cât de des confunzi aceste roluri ? Dacă nu o faci, te felicit.
Și dacă o faci, întrebarea e: ce te determină să confunzi rolurile? Ce anume te-ar ajuta să faci o schimbare în acest sens?
Cine aș putea fi acum?
Când acționezi din rolul potrivit, comportamentul tău este diferit. Ai claritate, nu proiectezi pe celălalt emoții reprimate din trecut și activate de vreun comportament sau stimul, ești detașat, nonjudicativ și creezi spațiu pentru ca celălalt să se exprime.
Îți recomand să faci un exercițiu de ecologie cu tine însuți pentru a verifica dacă ești în rolul potrivit.
Observă-ți comportamentul, gândurile, emoțiile. Ce-ți spun ele acum? Ce imagine din trecutul tău personal îți vine în prin plan? Are legătură cu situația de acum?
Cum ai putea, din rolul prezent, să gestionezi situația schimbând perspectiva?
Cine ai putea tu SĂ FII în acest rol? Un lider care inspiră sau un tată despot?
Dacă îți dorești o echipă matură, autonomă și responsabilă atunci acționează din rolul potrivit.
Dacă îți dorești relații armonioase cu cei din jurul tău, acționează din rolurile potrivite fiecărui context.
Te îmbrățișez cu drag.
Related Posts
Ce este în spatele dorințelor tale?
Te-ai obișnuit, nu-i așa, ca la fiecare final de an să-ți scrii obiective noi pe o agendă. Apoi să-ți stabilești planuri de acțiune, să vezi cu ce pas începi, apoi care-i urmatorul și tot așa.Faci analiza...
Ești prizonierul propriei tale minți!
Bine te găsesc,Te-ai întrebat vreodată dacă ceea ce tu crezi despre tine este adevărat?Dacă ce crezi tu despre tine este propria ta părere sau doar repeți lucruri pe care le-ai tot auzit despre tine de la...
Rănile sufletului, locurile prin care lumina pătrunde în noi
Bine te regăsesc,Majoritatea oamenilor au încă vii în suflet răni emoționale, traume din copilărie, prin prisma cărora reacționează la ceea ce li se întâmplă, perpetuând astfel tiparele din trecut și...