Limita nu e cerul, ci propria ta minte
Bine te-am găsit!
Te-ai întrebat vreodată care-i motivul pentru care păstrezi inconștient o convingere limitativă, deși vezi că ea nu te propulsează, ci te limitează?
Deși ne limitează și ne creează multă suferință, menținem o convingere limitativă și pentru că există un beneficiu indirect pe care-l obținem. Un avantaj la care ne temem să renunțăm.
Convingerile limitative sunt gânduri care te limitează și te determină să te miști într-un șablon ce te duce la același rezultat.
Așa că am pornit și în acest an la „vânătoarea” de convingeri limitative cu agenda și pixul în mână pentru a lucra efectiv cu ele să le transform în convingeri care mă servesc, care mă ajută să-mi ating țelul.
Munca nu este ușoară nicidecum și constă în a înțelege cum să identifici acel gând limitativ și cum te sabotează el.
Să-ți dau un exemplu personal. Mult timp am avut convingerea că „bat pasul pe loc”, iar ea se activa atunci când lucram la vreun proiect sau când în viața mea nu se mai „întâmplau” lucruri și intram într-o anumită rutină anostă. Iar asta îmi crea o mare nemulțumire. Pe de altă parte însă, deși eram nemulțumită, au fost situații în care am rămas pe loc! Observi? Bat pasul pe loc și am rămas pe loc! În mod cert am identificat și avantajul pe care mi-l aducea această convingere. Limitare, beneficiu, paradoxal, nu?
Ca să schimb tiparul, am schimbat convingerea cu o alta care mi-a deschis un alt drum, o altă perspectivă.
Îți recomand să începi și tu “curățenia” de convingeri limitative și să-ți creezi realitatea așa cum vrei tu să fie.
Notează-ți zilnic ce gânduri care te limitează ți-au trecut prin cap: nu pot, nu e de mine, nu sunt pentru jobul ăsta, nu sunt în stare și toate variațiunile pe această temă.
Și fă apoi un exercițiu de ecologie cu tine însuți, răspunzându-ți la întrebările de mai jos:
- Ce m-a costat acest gând/crez limitativ? (cum mi-a afectat relațiile, sănătatea, imaginea personală, respectul de sine etc)?
- În ce fel mă autolimitează pe mine această convingere?
- Care a fost avantajul, beneficiul pe care mi l-a adus această convingere? (de ex: motive de amânare, evitare, de a refuza ceva/pe cineva, etc)
- Pune în balanță avantajele și dezavantajele pe care ți le aduce.
- Ce mă va costa de acum înainte acest gând/crez limitativ? Sunt dispus să renunț la această autolimitare? Ce sunt dispus să fac ca să renunț?
- Cu ce pot înlocui acest gând/crez limitativ? (găsești un contraexemplu).
Acest simplu exercițiu produce o adevărată magie în viața ta!
Vei observa cum îți schimbi paradigma, cum îți schimbi perspectiva.
Nu uita că tu ești la conducerea minții tale!
Scrie-mi dacă ai nevoie de ghidare și suport. Putem programa o sesiune de coaching.
Related Posts
Ce este în spatele dorințelor tale?
Te-ai obișnuit, nu-i așa, ca la fiecare final de an să-ți scrii obiective noi pe o agendă. Apoi să-ți stabilești planuri de acțiune, să vezi cu ce pas începi, apoi care-i urmatorul și tot așa.Faci analiza...
Ești prizonierul propriei tale minți!
Bine te găsesc,Te-ai întrebat vreodată dacă ceea ce tu crezi despre tine este adevărat?Dacă ce crezi tu despre tine este propria ta părere sau doar repeți lucruri pe care le-ai tot auzit despre tine de la...
Rănile sufletului, locurile prin care lumina pătrunde în noi
Bine te regăsesc,Majoritatea oamenilor au încă vii în suflet răni emoționale, traume din copilărie, prin prisma cărora reacționează la ceea ce li se întâmplă, perpetuând astfel tiparele din trecut și...